ЗА ТЕЛОТО И ДУШАТА (Teströl és lélekröl/On body and soul)

Унгарија/2017/104’ Сценарио и режија: Илдико Ењеди (Ildiko Enyedi)  Улоги: Александра Борбели (Alexandra Borbеly), Геза Морскањи (Gеza Morcsаnyi), Река Тенки (Rеka Tenki) Кога Ендре и Марија, работници во кланицата, откриваат дека ги делат истите соништа, сретнувајќи се како елени во шума…

ИЛДИКО ЕЊЕДИ: Во своите дела го барам не она што нè разделува, туку она што нè спојува 

Сунчица Уневска „Сличноста меѓу луѓето и животните е во тоа што и едните и другите мислат дека уживаат потполно во животот“, порачува унгарската режисерка Илдико Ењеди во нејзиниот исклучителен филм ‘Тело и душа’. Но, дали е така? За неа целата…

ПРИКАЗНАТА ЗА МОЈАТА СОПРУГА (A feleségem története/The story of my wife)

Унгарија/2021/169’ Режија: Илдико Енједи (Ildikó Enyedi) Сценарио: Илдико Енједи (Ildikó Enyedi) според романот на Милан Фист (Milán Füst) Улоги: Лиа Сејду (Léa Seydoux), Жис Набер (Gijs Naber), Луј Гарел (Louis Garrel)  Џејкоб Штор, морски капетан, во кафуле се обложува со својот…