СИНА МЕСЕЧИНА (Crai nou/Blue moon)

Романија/2021/115’ Сценарио и режија: Алина Григоре (Alina Grigore) Улоги: Јоана Читу (Ioana Chitu), Мирчеа Постелнику (Mircea Postelnicu), Мирчеа Силаѓи (Mircea Silaghi) Млада жена се бори да добие високо образование и да избега од своето нефункционално семејство. Двосмисленото сексуално искуство со…

ВО ПОТРАГА ПО ВЕНЕРА(Në kërkim të Venerës/Looking for Venera)

Косово/2021/111’ Сценарио и режија: Норика Сефа (Norika Sefa) Улоги: Косоваре Красниќи (Kosovare Krasniqi), Розафа Челај (Rozafa Celaj), Тристан Халилај (Tristan Halilaj) Тивката, молчалива тинејџерка Венера живее во мал град на Косово. Дома, каде три генерации се сместени заедно во мала…

КРИЕНКА-МИЖЕНКА (Nascondino/Hide and seek)

Италија/2021/88’ Режија: Викторија Фиоре (Victoria Fiore) Улоги: Антони и Дора (Antoni & Dora) Низ тесните улици на современиот Неапол, документарниот филм следи четири години од животот на деветгодишниот Антони и неговата баба Дора за време на критична државна акција против…

АНАДОЛСКИ ЛЕОПАРД (Anadolu leopari/Anatolian leopard)

Турција/2021/113’ Сценарио и режија: Емре Кајиш (Emre Kayiş) Улоги: Тансу Бичер (Tansu Biçer), Атиџе Аслан (Hatice Aslan), Сејтан Оздемир (Seyithan Özdemir) Во најстарата зоолошка градина во Турција, осамениот управител и повлечената  офицерка влегуваат во неверојатна врска: додека ја кријат смртта…

ХЕРОИ НА РАБОТНИЧКАТА КЛАСА (Heroji radničke klase/Working Class Heroes)

Србија/2022/85’ Режија: Милош Пушиќ (Miloš Pušić) Сценарио: Душан Спасојевиќ (Dušan Spasojević), Иван Кнежевиќ (Ivan Knežević), Милош Пушиќ (Miloš Pušić)  Улоги: Јасна Ѓуричиќ (Jasna Djuričić), Борис Исаковиќ (Boris Isaković), Предраг Момчиловиќ (Predrag Momčilović)  Лидија е студена деловна жена која работи кај…

БЕСПРЕКОРЕН (Imaculat/Immaculate)

Романија/2021/114’ Режија: Моника Стан (Monica Stan), Георге Кипер (George Chiper) Сценарио: Моника Стан (Monica Stan) Улоги: Ана Думитраску (Ana Dumitrașcu), Василе Павел (Vasile Pavel), Цезар Грумажеску(Cezar Grumăzescu) Кога младата Дарија оди на рехабилитација, нејзината невиност добива заштита од  претежно машките…

ТИВКА ЗЕМЈА (Cicha ziemia/Silent land)

Полска/2021/113’ Режија: Ага Вошинска (Aga Woszczyńska) Сценарио/Screenplay: Ага Вошинска (Aga Woszczyńska) & Пјотр Јакса Литвин (Piotr Jaksa Litwin) Улоги: Добромир Димецки (Dobromir Dymecki), Агњешка Жулевска (Agnieszka Żulewska), Жан Марк Бар (Jean Marc Barr) Совршен пар изнајмува викендица на еден сончев…

ЖИРИ

Добитничка на награди и номинирана за Оскар за филмска режија, ја започна својата кариера како концептуален и медиумски уметник. Подоцна таа се сврте кон режија на играни филмови и пишување сценарија, напиша и режираше шест долгометражни и неколку кратки филмови.…

ЧИЧКО (Stric/Uncle)

Хрватска/2022/104’ Сценарио и режија: Давид Капац (David Kapac) и Андрија Мардешиќ (Andrija Mardešić) Улоги: Предраг Мики Манојловиќ (Predrag Miki Manojlović), Ивана Рошчиќ (Ivana Roščić), Горан Богдан (Goran Bogdan), Роко Сикавица (Roko Sikavica), Каја Шишмановиќ (Kaja Šišmanović)  Југославија, доцни 80-ти. Семејството…