Ноќниот воз (Pociag/Night train)

Полска/2021/104’ Режија: Јежи Кавалерович (Jerzy Kawalerowicz) Сценарио: Јежи Кавалерович (Jerzy Kawalerowicz), Јежи Лутовски (Jerzy Lutowski) Улоги/cast: Луцина Винњицка (Lucyna Winnicka), Леон Њјемчик (Leon Niemczyk), Тереза Шмигјелувна (Teresa Szmigielówna) Јержи влегува во воз поставен за балтичкиот брег. Се чини дека тој…

Стави му крај и замини од овој град (Zabij to i wyjedz z tego miasta /Kill it and leave this town)

Полска/2020/88’ Режија и сценарио: Мариуш Вилчињски (Mariusz Wilczynski) Глас: Кристина Јанда (Krystyna Janda), Анджеј Чира (Andrzej Chyra), Маја Осташевска (Maja Ostaszewska) Бегајќи од очајот откако ги изгубил оние што му се најмили, херојот се крие во безбедна земја на спомени,…

Никогаш не плачам (Jak najdalej stad/I never cry)

Полска/2020/98’ Режија и сценарио: Пјотр Домалевски (Piotr Domalewski) Улоги: Зофија Стафјеј (Zofia Stafiej), Кинга Прајс (Kinga Preis), Аркадиуш Јакубик (Arkadiusz Jakubik)  Седумнаесетгодишната Ола сама заминува во странска земја. Излегува дека тоа е патувањето на нејзиниот живот, каде што таа се…

Драги соседи (Bialy potok/Beloved Neighbours)

Полска/2020/79’ Режија: Михал Гжибовски (Michal Grzybowski) Сценарио: Михал Гжибовски (Michal Grzybowski) , Томаш Валешак (Tomasz Walesiak)  Улоги: Марќин Дороќињски (Marcin Dorocinski), Агњешка Дулемба-Каша (Agnieszka Duleba-Kasza), Јулија Вишињска (Julia Wyszynska)  Михал и Ева водат стабилен, удобен живот посветен на работата и…

Како во старите денови (Powrót do tamtych dni/Back to those days)

Полска/2021/104’ Режија и сценарио: Конрад Аксинович (Konrad Aksinowicz) Улоги: Маќеј Стухр (Maciej Stuhr), Вероника Кшонжкиевич (Weronika Ksiazkiewicz), Теодор Кожар (Teodor Koziar)  Томек живее сам со неговата мајка. Сакајќи да ја подобри финансиската ситуација на семејството, неговиот татко – Алек –…