The Best Fluffy Pancakes recipe you will fall in love with. Full of tips and tricks to help you make the best pancakes.

admin

admin

Човекот со филмска камера (L’uomo nella machine da presa/The Man in the movie camera) 

Италија/2017/33’ Режисер: Микеле де Анџелис (Michelle de Angelis) Улоги: Паоло Трестино (Paolo Triestino), Маурицио Мерли (Maurizio Merli), Софија Кириакиду (Sophia Kiriakidou) Марчело е млад реставратор на филмови. Еден ден, додека работи на реставрација на еден класик, во заднината на една…

Гаража (Garage)

Ирска/2007/85’ Режија: Лени Ејбрахамсон (Lenny Abrahamson) Сценарио: Марк О’Халоран (Mark O’Halloran) Улоги: Пет Шорт (Pat Shortt), Џон Кју (John Keogh), Џорџ Костиган (George Costigan) Трагикомедија сместена во светот на бензинските пумпи во рурална Ирска, каде претрудољубивиот вработен во гаражата бара…

100 години од „Улис“ (100 years of Ulysses)

Ирска/2022/60’ Режија: Руан Маган (Ruán Magan) Сценарио: Френк Каланан (Frank Callanan), Руан Маган (Ruán Magan) Улоги: Питер Кунан (Peter Coonan), Ристерд Купер (Risteard Cooper), Тим Крид (Tim Creed) По повод 100-годишнината од нејзиното објавување, на 3-ти февруари 2022 година  RTÉ…

Ноќниот воз (Pociag/Night train)

Полска/2021/104’ Режија: Јежи Кавалерович (Jerzy Kawalerowicz) Сценарио: Јежи Кавалерович (Jerzy Kawalerowicz), Јежи Лутовски (Jerzy Lutowski) Улоги/cast: Луцина Винњицка (Lucyna Winnicka), Леон Њјемчик (Leon Niemczyk), Тереза Шмигјелувна (Teresa Szmigielówna) Јержи влегува во воз поставен за балтичкиот брег. Се чини дека тој…

Стави му крај и замини од овој град (Zabij to i wyjedz z tego miasta /Kill it and leave this town)

Полска/2020/88’ Режија и сценарио: Мариуш Вилчињски (Mariusz Wilczynski) Глас: Кристина Јанда (Krystyna Janda), Анджеј Чира (Andrzej Chyra), Маја Осташевска (Maja Ostaszewska) Бегајќи од очајот откако ги изгубил оние што му се најмили, херојот се крие во безбедна земја на спомени,…

Никогаш не плачам (Jak najdalej stad/I never cry)

Полска/2020/98’ Режија и сценарио: Пјотр Домалевски (Piotr Domalewski) Улоги: Зофија Стафјеј (Zofia Stafiej), Кинга Прајс (Kinga Preis), Аркадиуш Јакубик (Arkadiusz Jakubik)  Седумнаесетгодишната Ола сама заминува во странска земја. Излегува дека тоа е патувањето на нејзиниот живот, каде што таа се…

Драги соседи (Bialy potok/Beloved Neighbours)

Полска/2020/79’ Режија: Михал Гжибовски (Michal Grzybowski) Сценарио: Михал Гжибовски (Michal Grzybowski) , Томаш Валешак (Tomasz Walesiak)  Улоги: Марќин Дороќињски (Marcin Dorocinski), Агњешка Дулемба-Каша (Agnieszka Duleba-Kasza), Јулија Вишињска (Julia Wyszynska)  Михал и Ева водат стабилен, удобен живот посветен на работата и…

Како во старите денови (Powrót do tamtych dni/Back to those days)

Полска/2021/104’ Режија и сценарио: Конрад Аксинович (Konrad Aksinowicz) Улоги: Маќеј Стухр (Maciej Stuhr), Вероника Кшонжкиевич (Weronika Ksiazkiewicz), Теодор Кожар (Teodor Koziar)  Томек живее сам со неговата мајка. Сакајќи да ја подобри финансиската ситуација на семејството, неговиот татко – Алек –…