The Best Fluffy Pancakes recipe you will fall in love with. Full of tips and tricks to help you make the best pancakes.

100 години од „Улис“ (100 years of Ulysses)

Ирска/2022/60’

Режија: Руан Маган (Ruán Magan)

Сценарио: Френк Каланан (Frank Callanan), Руан Маган (Ruán Magan)

Улоги: Питер Кунан (Peter Coonan), Ристерд Купер (Risteard Cooper), Тим Крид (Tim Creed)


По повод 100-годишнината од нејзиното објавување, на 3-ти февруари 2022 година  RTÉ 1 го емитуваше „100 години од Улис“, новиот документарен филм потпишан од историчарот Френк Каланан и режисерот Руан Маган, кој има за цел да ја отклучи една од најнепробојните и експлозивни книги на модерното време. Низ интервјуа со писатели и научници, вклучувајќи ги Ејмеар Мекбрајд, Пол Мулдун, Џон МекКурт и Маргарет О Калаган, со употреба на архивски филм и фотографии, новонарачани уметнички дела од Џес Тобин, Брајан Лалор и Холи Переира и прекрасна оригинална музика од Наташа Полберг, овој филм ги носи гледачите на просветлувачко патување во срцето на еден од најинспиративните и највлијателните романи, откривајќи како тој остана релевантен до денешен ден. 


Руан Маган е наградуван сценарист, режисер и продуцент чија работа на драмата, документарните филмови и стадионските настани допре до милионска публика низ целиот свет. Тој е познат по документарните филмови „Ангел“ (2012), „Ирската револуција“ (2019) и „Глад“ (2020).