Португалија/2012/118’

Сценарио и режија: Мигуел Гомеш (Miguel Gomes)

Улоги: Телмо Чуро (Telmo Churro), Мигуел Гомез, глас (Miguel Gomes, voice), Хортенсилио Акиња (Hortêncílio Aquina)


Неуморна пензионерка се здружува со слугинката на нејзиниот починат сосед за да побара човек кој има тајна врска со нејзиниот минат живот како сопственик на фарма во подножјето на планината „Табу“ во Африка.


Фестивали и награди/Festivals and awards

– Berlin International Film Festival 2012 – Alfred Bauer Award, FIPRESCI Prize 

– French Syndicate of Cinema Critics 2013  – Critics Award 

– Las Palmas Film Festival 2012 – Audience award, Silver Lady Harimaguada 

– Portuguese Film Academy Sophia Awards 2013 – Best Film, Best Editing 


Мигуел Гомес е роден 1972 година во Лисабон. Тој е сценарист и режисер, познат по филмовите „Арапски ноќи 2 и 3“ (2014, 2015), „Табу“ (2012) и „Нашиот омилен месец август“ (2008).