Стави му крај и замини од овој град (Zabij to i wyjedz z tego miasta /Kill it and leave this town)

Полска/2020/88’

Режија и сценарио: Мариуш Вилчињски (Mariusz Wilczynski)

Глас: Кристина Јанда (Krystyna Janda), Анджеј Чира (Andrzej Chyra), Маја Осташевска (Maja Ostaszewska)


Бегајќи од очајот откако ги изгубил оние што му се најмили, херојот се крие во безбедна земја на спомени, каде што времето застанува и сите кои му се драги се живи.


Фестивали и награди/Festivals and awards

– Annecy International Animated Film Festival 2020 – Special Jury Award

– Association of Polish Filmmakers Critics Awards 2020 – Golden Reel

– Ottawa International Animation Festival 2020 – Grand prize


Мариуш Вилчињски е роден на 29 април 1960 година во Лоѓ, Полска. Тој е сценарист и режисер, познат по делата „Стави му крај и замини од овој град“ (2020), „Кизи мизи“ (2007) и „Од зелениот рид“ (1999).