Полска/2021/104’

Режија: Јежи Кавалерович (Jerzy Kawalerowicz)

Сценарио: Јежи Кавалерович (Jerzy Kawalerowicz), Јежи Лутовски (Jerzy Lutowski)

Улоги/cast: Луцина Винњицка (Lucyna Winnicka), Леон Њјемчик (Leon Niemczyk), Тереза Шмигјелувна (Teresa Szmigielówna)


Јержи влегува во воз поставен за балтичкиот брег. Се чини дека тој е во бегство од нешто – како и чудната жена со која мора да дели преграда за спиење.


Фестивали и награди/Festivals and awards

– Venice Film Festival 1959 – Golden plate for technical skills, Special mention for actress

– Faro Island Film Festival 1959 – Golden Moon Award


Јежи Кавалерович е роден на 19 јануари 1922 година во Гвожиец, Станиславовские, Полска [денес Хвиздец, Украина]. Тој беше режисер и писател, познат по „Ноќниот воз“  (1959), „Мајката Јована од ангелите“ (1961) и „Смртта на Претседателот“ (1977). Член на жирито на Канскиот фестивал во 1962 година. Претседател на жирито на Берлиналето во 1976 година. Починал на 27 декември 2007 година во Варшава, Мазовиецки, Полска.