Никогаш не плачам (Jak najdalej stad/I never cry)

Полска/2020/98’

Режија и сценарио: Пјотр Домалевски (Piotr Domalewski)

Улоги: Зофија Стафјеј (Zofia Stafiej), Кинга Прајс (Kinga Preis), Аркадиуш Јакубик (Arkadiusz Jakubik) 


Седумнаесетгодишната Ола сама заминува во странска земја. Излегува дека тоа е патувањето на нејзиниот живот, каде што таа се обидува повторно да се поврзе со нејзиниот отуѓен татко, запознава поинаков свет и го менува нејзиниот пристап кон животот.


Фестивали и награди/Festivals and awards

– Polish Film Awards 2021 – Best supporting actress, Best Cinematography 

– Polish Film Festival 2020 – Best Film, Actor, Score, Screenplay

– Dublin International Film Festival 2021 – Discovery prize


Пјотр Домалевски е режисер, сценарист, актер. Своите способности за снимање филмови ги развил на снимањето на познатиот „Демон“, каде што бил асистент на режисерот Марцин Врона. За време на студиите за режија на WRiTV во Катовице, снимил неколку кратки филмови, наградувани на многу фестивали. Неговиот долгометражен режисерски дебитантски филм „Тивка ноќ“ доби широко признание на 42-от Полски фестивал за долгометражен филм во Гдиња во 2017 година, освојувајќи ја, меѓу другите, и Големата награда – „Златен лав“. Филмот освои и 10 статуетки од  полската филмска награда „Орзел“ во 2018 година. „Никогаш не плачам“ е негов втор филм.