Како во старите денови (Powrót do tamtych dni/Back to those days)

Полска/2021/104’

Режија и сценарио: Конрад Аксинович (Konrad Aksinowicz)

Улоги: Маќеј Стухр (Maciej Stuhr), Вероника Кшонжкиевич (Weronika Ksiazkiewicz), Теодор Кожар (Teodor Koziar) 


Томек живее сам со неговата мајка. Сакајќи да ја подобри финансиската ситуација на семејството, неговиот татко – Алек – заминува во САД. Неочекувано, тој се враќа дома со куп подароци, но не ја објаснува причината за неговото враќање. На прв поглед сите изгледаат среќни, но има нешто вознемирувачко во ситуацијата. 


Фестивали и награди/Festivals and awards

– Polish Film Awards 2022 – Best film score, Best actor

– Directors Guild of Poland 2022 – Krzysztof Krauze Award nominee

– Grand Prix Komeda 2022 – Grand Prix Komeda nominee


Конрад Аксинович е роден на 8 ноември 1978 година во Вроцлав, Долнослаские, Полска. Тој е режисер и писател, познат по „Како во старите денови“ (2021), „Во спиралата“  (2015) и „Замијана“ (2009).