Иста крв (Sangue do Meu Sangue/Blood of My Blood)

Португалија/2011/131’

Сценарио и режија: Жоан Канижо (João Canijo)

Улоги: Рита Бланко (Rita Blanco), Анабела Мореира (Anabela Moreira), Клеја Алмеида (Cleia Almeida)


Обично семејство кое живее во предградието на Лисабон гледа како спокојството на нивните животи се разнишува надвор од каков било лек, во рок од само една недела.


Фестивали и награди/Festivals and awards

– CinEuphoria Awards 2012 – Absolute winner 

– Crossing Europe Filmfestival 2012 – New Vision Award

– Golden Globes, Portugal 2012 – Best Film, Best Actor 

– San Sebastián International Film Festival 2011 – FIPRESCI prize 


Жоао Канижо е роден на 10 декември 1957 година во Порто. Тој е режисер и сценарист, познат по филмовите „Иста крв“ (2011), „За љубовта“ (2013) и „Во темнината на ноќта“ (2004).