СЕЗОНА НА ДЕЛИКВЕНТИ (The Deliquent season) 

Ирска/2018/103’

Сценарио и режија: Марк О’Роу (Mark O’Row)

Улоги: Лојзи Мареј (Laoise Murray), Кетрин Вокер (Catherine Walker), Нора Купер (Nora Cooper), Силијан Марфи (Cillian Murphy)


Двe пријателски двојки имаат по две деца и изгледаат како да живеат во брачно блаженство, се’ додека не почнат да се појавуваат пукнатини во двата навидум стабилни бракови. Филмот го поставува прашањето „Колку некој од нас навистина се познава и ги истражува идеите за љубовта, страста и семејните односи.


Фестивали и награди/Festivals and awards

– Dublin International Film Festival 2018 – Nominee

– Norwegian International Film Festival 2018 – Nominee


Марк О’Роу е познат по филмовите „Момчето А“ (2007), „Храм“ (2019) и @Prekin# (2003). За својата работа ги добил наградите „Џорџ Девин“, потоа, „Руни“ од ирската литературна заедница, како и театарската награда за најдобра деби претстава „Дебитантот Хауи“ во 1999 година.