ЗА ТЕЛОТО И ДУШАТА (Teströl és lélekröl/On body and soul)

Унгарија/2017/104’

Сценарио и режија: Илдико Ењеди (Ildiko Enyedi) 

Улоги: Александра Борбели (Alexandra Borbеly), Геза Морскањи (Gеza Morcsаnyi), Река Тенки (Rеka Tenki)


Кога Ендре и Марија, работници во кланицата, откриваат дека ги делат истите соништа, сретнувајќи се како елени во шума и вљубувајќи се еден во друг, тие решаваат да ги остварат своите соништа, но сепак тоа е тешко да се постигне и во реалниот живот. Ова е филмот кој на режисерката и’ донесе „Златна мечка“ на Берлиналето, како и номинација за Оскар. 


Фестивали и награди/Festivals and awards

– Berlin International Film Festival 2017 – Golden Bear, FIPRESCI Prize, Prize of the Ecumenical Jury, Reader Jury of the “Berliner Morgenpost”

– Academy Awards, USA 2018 – Best Foreign Language Film of the Year Nominee

– European Film Awards 2017 – Best actress

– Hungarian Film Week 2018 – Grand prize, Best actress, Director, Screenplay, Supporting Actress