ХЕРОИ НА РАБОТНИЧКАТА КЛАСА (Heroji radničke klase/Working Class Heroes)

Србија/2022/85’

Режија: Милош Пушиќ (Miloš Pušić)

Сценарио: Душан Спасојевиќ (Dušan Spasojević), Иван Кнежевиќ (Ivan Knežević), Милош Пушиќ (Miloš Pušić) 

Улоги: Јасна Ѓуричиќ (Jasna Djuričić), Борис Исаковиќ (Boris Isaković), Предраг Момчиловиќ (Predrag Momčilović) 


Лидија е студена деловна жена која работи кај градежен инвеститор со сомнителен морал. Кога дивите работници на градилиштето ќе решат да станат во одбрана на своите права, местото станува амбиент каде се судираат општествените класи и моралот. Сниман дури пет години, овој прекрасен филм со победничката на ЕФА (за QUO VADIS AIDA?), Јасна Ѓуричиќ во главната улога, ја разоткрива немилосрдната корупција, капитализмот и неправдата во играта „големата риба ја јаде малата риба“.


Фестивали и награди/Festivals and awards

– Biografilm Festival 2022 – Audience Award

– Berlin International Film Festival 2022 – Nominee Panorama Audience Award

– SOFEST Film Festival 2022 – Nominee Statueta Sloboda


Милош Пушиќ е роден 1980 година во Сента, Србија. Работи како режисер, сценарист и продуцент. Има режирано еден краток филм, „Приспивна за момчето“ (2007), кој се прикажуваше на фестивали ширум светот, а ја продуцираше и играната „Мојата утринска смеа“ (2019) во режија на Марко Ѓорѓевиќ, кој премиерно беше прикажан на МФФ во Ротердам и беше еден од најуспешните инди филмови во Србија во последните години. Моментно снима документарен филм за Драган Стојковиќ Пикси, српската и јапонската фудбалски икона. Работи и како доцент на Академијата за уметности во Нови Сад.