ТИВКА ЗЕМЈА (Cicha ziemia/Silent land)

Полска/2021/113’

Режија: Ага Вошинска (Aga Woszczyńska)

Сценарио/Screenplay: Ага Вошинска (Aga Woszczyńska) & Пјотр Јакса Литвин (Piotr Jaksa Litwin)

Улоги: Добромир Димецки (Dobromir Dymecki), Агњешка Жулевска (Agnieszka Żulewska), Жан Марк Бар (Jean Marc Barr)


Совршен пар изнајмува викендица на еден сончев италијански остров. Реалноста не ги оправдува нивните очекувања кога ќе дознаат дека базенот во куќата не е во функција. Не знаејќи дека островот се соочува со недостиг на вода, тие бараат некој да го поправи. Постојаното присуство на странец во дворот ја напаѓа нивната претстава за безбедност, и така започнуваат низа настани кои ќе ги натераат да дејствуваат инстинктивно и ирационално, соочувајќи се со најтемните нешта во нивната врска. Ова е филм после чие гледање сигурно ќе ги преиспитате и сопствените постапки во слични животни ситуации. 


Фестивали и награди

– Toronto Film Festival 2021 – World premiere 

– Crossing Europe Filmfestival 2022 – Crossing Europe Award 

– Polish Film Festival 2022 – Nominee Golden Lions 


Биографија 

Ага Вошинска (1984) е режисерка, сценаристка и антрополог. Таа дипломирала во 2008 на отсекот „Социјална наука“, а во 2014 ја завршува славната Филмска школа во Лоѓ, насока „режија“. Многу години работела како асистент режисер во Полска и надвор од неа. Нејзините кратки остварувања се прикажани на бројни светски фестивали, вклучувајќи го и Филмскиот фестивал во Кан, каде дебитираше со „Фрагменти“, нејзиниот дипломски краток филм. Во селекцијата „Ноќ на реќисерите“. „Тивка земја“, кој премиерно беше прикажан на фестивалот во Торонто, е нејзин дебитантски долгометражен филм. Во моментов работи на вториот филм насловен „Црна вода“.