СИНА МЕСЕЧИНА (Crai nou/Blue moon)

Романија/2021/115’

Сценарио и режија: Алина Григоре (Alina Grigore)

Улоги: Јоана Читу (Ioana Chitu), Мирчеа Постелнику (Mircea Postelnicu), Мирчеа Силаѓи (Mircea Silaghi)


Млада жена се бори да добие високо образование и да избега од своето нефункционално семејство. Двосмисленото сексуално искуство со уметник ќе ја поттикне нејзината намера да се бори против насилството во семејството. Апсолутниот победник на филмскиот фестивал во Сан Себастијан уште еднаш го покажа сиот раскош на потентната романска кинематографија. 


Фестивали и награди/Festivals and awards

– San Sebastián International Film Festival 2021 – Golden Seashell

– Sofia International Film Festival 2022 – Special Jury Award in Balkan Competition

– Maremetraggio International Short Film Festival 2022 – Nuove Impronte Award


Алина Григоре е родена во Букурешт, Романија, во декември 1984 година. Се преселила во Пјатра Неамт на 7 години. Почнала да глуми на 10 години на локалните телевизија, радио, театар и во куклена група. Дипломирала на Универзитетот за театарска и филмска уметност во Букурешт во 2007 година, во класата за глума. Првата главна улога ја имаше во долгометражниот филм „Среќен крај“ (2006) на Раду Потковава. Соработувала со Театар „Комедија“ и Театар „Метрополис“. Работела со познати романски и европски филмски режисери како Кристи Пуиу, Адријан Ситару, Крег Лајнс… Доби водечки улоги во четири романски ТВ серии, играјќи во преку 500 епизоди.