ПРИКАЗНАТА ЗА МОЈАТА СОПРУГА (A feleségem története/The story of my wife)

Унгарија/2021/169’

Режија: Илдико Енједи (Ildikó Enyedi)

Сценарио: Илдико Енједи (Ildikó Enyedi) според романот на Милан Фист (Milán Füst)

Улоги: Лиа Сејду (Léa Seydoux), Жис Набер (Gijs Naber), Луј Гарел (Louis Garrel) 


Џејкоб Штор, морски капетан, во кафуле се обложува со својот пријател дека ќе се ожени со првата жена што ќе влезе внатре. И тогаш низ вратата влегува Лизи.


Фестивали и награди/Festivals and awards

– Cannes Film Festival 2021 – Competition 

– Otranto Film Festival 2021 – Jury prize Best director

– Kerala International Film Festival 2022 – Nominee

– Sydney Film Festival 2021 – Nominee

– Zsigmond Vilmos Film Festival 2022 – Nominee