КРИЕНКА-МИЖЕНКА (Nascondino/Hide and seek)

Италија/2021/88’

Режија: Викторија Фиоре (Victoria Fiore)

Улоги: Антони и Дора (Antoni & Dora)


Низ тесните улици на современиот Неапол, документарниот филм следи четири години од животот на деветгодишниот Антони и неговата баба Дора за време на критична државна акција против криминалот, која ја загрозува иднината на Антони со принудно отстранување од домот и неправедна затворска казна. Ова е филмот кој на животот му гледа директно в очи преку животната приказна на шармантниот жител на јужноиталијанскиот град, чија иднина е однапред детерминирана од маалото во кое живее и созрева. 


Фестивали и награди/Festivals and awards

– Moscow International Documentary Film Festival DOKer 2022 – Jury prize

– Zurich Film Festival 2022 – Nominee

– London Film Festival 2021 – Nominee


Викторија Фиоре е италијанска режисерка која снима креативни документарни филмови. Дипломирала шпански и руски јазик и книжевност на UCL во Лондон, а  магистрирала документарен филм на Универзитетот ESCAC во Барселона, како и обука за техники и алатки за кино работилници за млади и адолесценти на EICTV во Куба. Покрај ова, таа држи обуки за документарен филм и менторство за млади луѓе од обесправени средини во Неапол, Рио де Жанеиро и Лондон. Викторија моментно го  развива нејзиното прво сценарио за игран филм насловен „Аида“.