БЕСПРЕКОРЕН (Imaculat/Immaculate)

Романија/2021/114’

Режија: Моника Стан (Monica Stan), Георге Кипер (George Chiper)

Сценарио: Моника Стан (Monica Stan)

Улоги: Ана Думитраску (Ana Dumitrașcu), Василе Павел (Vasile Pavel), Цезар Грумажеску(Cezar Grumăzescu)


Кога младата Дарија оди на рехабилитација, нејзината невиност добива заштита од  претежно машките зависници во болницата, но набрзо таа дознава дека овој посебен третман има и своја цена. Ова е уште едно ремек-дело од возбудливата романска кинематографија, филм-лауреат на најстариот филмски фестивал во светот, венециската Мостра. 

When young Daria enters rehab, her perceived innocence gains her the protection of the mostly male junkies inside, but she soon finds out that this special treatment comes at a great price. This is another masterpiece of exciting Roman cinema, a laureate film at the oldest film festival in the world, Venice Mostra.


Фестивали и награди/Festivals and awards

– Venice Film Festival 2021 – GdA Director’s Award, Giornate degli Autori – Award for Women Screenwriters Under 40, Luigi De Laurentis Award 

– Transilvania International Film Festival 2022 – FIPRESCI Prize

– FEST New Directors/New Films Festival 2022 – Golden Lynx for Best Feature film


Моника Стан е романска сценаристка и режисерка. Нејзината филмографија вклучува неколку кратки филмови прикажани на безброј светски фестивали. Таа присуствувала  на неколку програми за развој на играни филмови (Torino Film Lab, Script and Pitch 2011; Binger Film Lab, 2012; Venice Bienale College, 2014) и исто така учествуваше во „Лабораторијата за таленти“ во Рејкјавик 2009 година, кампусот за таленти во Сараево 2010 година, каде што беше дел и на програмата Pack & Pitch, како и на Berlinale talent campus во 2011, како еден од талентите во Script Station.

Георге Кипер е роден на 12.09.1979 година во Фоскани, Романија. Тој е кинематографер и режисер, познат по филмовите „Беспрекорен“ (2021) и „Човекот кој ќе стане слободен“ (2019)