АНАДОЛСКИ ЛЕОПАРД (Anadolu leopari/Anatolian leopard)

Турција/2021/113’

Сценарио и режија: Емре Кајиш (Emre Kayiş)

Улоги: Тансу Бичер (Tansu Biçer), Атиџе Аслан (Hatice Aslan), Сејтан Оздемир (Seyithan Özdemir)


Во најстарата зоолошка градина во Турција, осамениот управител и повлечената  офицерка влегуваат во неверојатна врска: додека ја кријат смртта на најстариот жител на зоолошката градина, анадолскиот леопард, со цел да го запрат процесот на приватизација и да го лажираат неговото бегство, тие активираат апсурдна шарада која излегува надвор од контролата. Во сивиот и тивок главен град на Турција, духот на леопардот, сепак, успева да опстои. 


Фестивали и награди/Festivals and awards

– Ankara International Film Festival 2021 – Best Actor, Actress, Cinematography, Film

– Toronto International Film Festival 2021 – FIPRESCI prize

– Ischia Film Festival 2022 – Feature Film Competition Winner


Роден во 1984 година, Емре Кајиш студирал право на Универзитетот во Анкара и филм на Лондонската филмска школа. Неговите кратки филмови беа прикажани на различни меѓународни филмски фестивали и освоија многу награди. Неговиот деби игран „Анадолски леопард“ беше премиерно прикажан на Меѓународниот филмски фестивал во Торонто во 2021 година, каде што ја доби престижната награда  ФИПРЕСЦИ. Тој е член на ЕФА и на секторот „Берлинале таленти“.