Хрватска/2022/104’

Сценарио и режија: Давид Капац (David Kapac) и Андрија Мардешиќ (Andrija Mardešić)

Улоги: Предраг Мики Манојловиќ (Predrag Miki Manojlović), Ивана Рошчиќ (Ivana Roščić), Горан Богдан (Goran Bogdan), Роко Сикавица (Roko Sikavica), Каја Шишмановиќ (Kaja Šišmanović) 


Југославија, доцни 80-ти. Семејството го пречекува својот омилен чичко кој за божиќните празници се враќа од Германија. Повторно собраното семејство ужива во празничниот ручек. Дружбата за момент ја прекинува ѕвонењето на паметниот телефон. Набргу станува јасно дека не се работи за 80-те години, а се чини и дека не се работи за Божиќ. Освен свечено испечената мисирка, изгледа дека со ножот може да се пресече и напнатоста во воздухот. Феноменално превртен филм од Балканот кој ретко се гледа. 


Фестивали и награди

– Karlovy Vary International Film Festival 2022 – Proxima competiton – Special Jury Mention

– Pula Film Festival 2022 – National competition – Award for best screenplay, Award for best costume design

– Mediterranean and European Film Festival – Trebinje Film Festival, Trebinje, B&H 2022


Биографија

Давид Капац е хрватски сценарист, режисер и креативен продуцент. Својата кариера ја започнал со студентски кратки филмови, сите редовно прикажувани на фестивали во Хрватска и во странство, вклучувајќи го и неговиот дипломски филм, среднометражниот хорор филм „Загорски специјалитет“, премиерно прикажан на Филмскиот фестивал во Пула во 2011 година. По дипломирањето, Дејвид се фокусира на работа во телевизијата, постигнувајќи седумцифрена гледаност во Хрватска и регионот за емисиите што ги водел или како режисер или како креативен продуцент. Во 2017 година се врати на филмот, пишувајќи го сценариото за краткиот филм „Партија“ што ја претставуваше Хрватска во 2018 година како дел од проектот „Драма за деца“ на Европската радиодифузна унија (ЕБУ). „Чичко“ е негов дебитантски филм. Давид во моментов развива неколку проекти, меѓу кои и следниот игран филм со Андрија Мардешиќ.

Андрија Мардешиќ е хрватски филмски и ТВ автор. Успешно режирал проекти во различни жанрови: експериментални и музички спотови, документарни филмови и промоа. Сепак, фокусот на Андрија е филмот каде што се докажа со серија кратки филмови. „Ирис“ (2009), „Осаменици“ (2015) и „Стеска лисица“ (2019) се истакнаа на фестивалите во Хрватска и во странство. Со Хана Јушиќ и Дарио Јуричан тој го режираше омнибусот „Кратки кола“ за ХРТ во 2013 година, за која ја режираше и ТВ драмата „Не кажувај никому“. „Чичко“ е негов дебитантски филм. Андрија развива неколку проекти, меѓу кои и следниот долгометражен филм со Давид Капац.