КИНЕНОВА МФФ 2021

27ми октомври ( среда ) – 20:00 – ОТВОРАЊЕ НА КИНЕНОВА МФФ во кино Милениум со доделување на награда за особен придонес на филмската уметност на Мето Јовановски и постхумно на Сабина Ајрула Тозија.

 

27-ми октомври (среда)

КИНО МИЛЕНИУМ

20:00 часот – ОТВОРАЊЕ НА КИНЕНОВА МФФ
20:30 часот – СТРАХИЊА БАНОВИЌ / AS FAR AS I CAN WALK на Стефан Арсенијевиќ / Stefan Arsenijevic – 91min (МЕЃУНАРОДНА КОНКУРЕНЦИЈА)
22:30 часот – Last Light / Последната Светлина на Јован Саркањац / Jovan Sarkanjac – 5min
22:35 часот – Wrinkled /Горан Димов, Илија Ѓоргиев / Goran Dimov, Ilija Gjorgiev – 2min
22:38 часот – АМАТЕРИ / AMATEURS на Ивона Сикерзинска / Iwona Siekierzynska- 95min (МЕЃУНАРОДНА КОНКУРЕНЦИЈА)

28-ми октомври (четврток)

КИНО МИЛЕНИУМ

19:30 часот – РУГАЊЕ СО ХРИСТОС / MOCKING OF CHRIST на Јани Бојаџи / Jani Bojadzi – 154min
22:00 часот – Кавал / Kaval на Саша Станишиќ – 11min
22:10 – СТРАХИЊА БАНОВИЌ/AS FAR AS I CAN WALK на Стефан Арсенијевиќ – 91min
(МЕЃУНАРОДНА КОНКУРЕНЦИЈА)

КИНОТЕКА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

17:15 часот – ТЕТОВИРАЊЕ / TATOO на Столе Попов – 132min
20:00 часот – ЦВЕЌИЊА НА ВОДА / FLOWERS OF THE WATER на Тања Балаќ / Tanja Balakj – 26min
20:26 часот – ГАЛАКСИЈАТА АНДРОМЕДА / ANDROMEDA GALAXY на Море Рача / More Raca – 70min (МЕЃУНАРОДНА КОНКУРЕНЦИЈА)
22:00 часот PAW LAW на Тамара Котевска / Tamara Kotevska -19min
22:20 часот – ДРУГАТА СТРАНА НА РЕКАТА / THE OTHER SIDE OF THE RIVER на Антониа Килиан / Antonia Kilian – 91min (МЕЃУНАРОДНА КОНКУРЕНЦИЈА)

29-ти октомври (петок)

КИНОТЕКА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

17:00 часот – СКОПЈЕ ГАБРОВО / SKOPJE – GABROVO, на Иванка Апостолова Башкар, Теа Беговска / Ivanka Apostolova Bashkar, Tea Begovska – 20min
17:30 часот – СЕНКИ / SHADOWS на Милчо Манчевски / Millcho Manchevski – 129min
20:00 часот – СИТЕ ЌЕ УМРЕМЕ / WE ARE ALL GOING TO DIE на Сашко Потер Мицевски, Sashko Potter Micevski – 25min
20:25 часот – СОЛЧЕНЦЕ ЗАХАЈА / СОНЦЕТО ЗАОЃА на Стефан Красиќ / Stefan Krasic – 54min (МЕЃУНАРОДНА КОНКУРЕНЦИЈА)
21:30 часот – BEGINNING / ПОЧЕТОК на Деа Кулумбегашвили /Dea Kulumbegashvili – 125min (МЕЃУНАРОДНА КОНКУРЕНЦИЈА)

30-ти октомври (сабота)

КИНОТЕКА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

17:30 часот – КАСАПОТ/ THE BUTHER на Илчо Царовски / Ilcho Carovski – 20min
18:15 часот – ЏГАН / AMOK на Вардан Тозија / Vardan Tozija – 100min
20:00 часот НЕСИГУРНА СМРТ / UNCERTAIN DEATH на Петар Џуровски / Petar Dzurovski – 20min
20:20 часот – THE LAST BATH / ПОСЛЕДНО КАПЕЊЕ на Дејвид Боневил / David Bonneville – 95min (МЕЃУНАРОДНА КОНКУРЕНЦИЈА)
22:00 часот – PARI / ПАРИ на Сиамак Етемад / Siamak Etemadi – 100min
(МЕЃУНАРОДНА КОНКУРЕНЦИЈА)

31-ви октомври (недела)

КИНОТЕКА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

🎬 18:00 часот – МЕТРО/SUBWAY на Лук Бесон / Luc Besson – 104 min
(ФОКУС НА ФРАНЦИЈА)
🎬 20:30 часот – COLLECTIVE/КОЛЕКТИВ на Александар Нанау / Alexander Nanau – 110min
(НАГРАДА ЛУКС)

20-ти ноември (сабота)

КИНОТЕКА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

🎬 20:00 часот – ЗГОДНИОТ ЃАВОЛ/HANDSOME DEVIL на Џон Батлер / John
Butler (ФОКУС НА ИРСКА)